Fejlmeld


Hvis din henvendelse kræver svar, kan du forvente at høre fra os på hverdage indenfor 24 timer.

Fejlmeld

Du skal være logget ind...

Få et abonnement i dag og følg alle de nyeste afsnit af Arkæologien rundt

Arkæologien rundt

Opret dig i dag

Opret nu!
Arkæologien rundt

Samsø

Samsøs fem borgbanker og Marsk Stigs bagekartofler.

I år er det sidste af Samsøs fem borgbanker, der alle ligger på Brattingborgs jorder, blevet undersøgt af arkæologer. ”Arkæologien Rundt” på dk4 har atter i år fulgt udgravningerne.
Det er godsejer Anders Danneskiold Lassen, der er ejer af de jorder, hvor Samsøs fem middelalderlige borgbanker er placeret. Ingen af bankerne er tidligere blevet undersøgt af arkæologer, så de kan sættes ind i øens historiske puslespil, men det er de nu. Gennem fem år har et fasttømret team arkæologer fra Nationalmuseet, Moesgård Museum og Økomuseum Samsø nemlig invaderet Danneskiold Lassens enemærker for at grave og analysere. Bl.a. er man kommet frem til, at det ældste anlæg – Gammel Brattingsborg – er den borg, Marsk Stig og hans hær af norske soldater invaderede og ødelagde efter mordet på kong Erik i Finderup Lade. – Derefter planerede den danske kongemagt en ny borg på Hjortholm ude i Stavns Fjord, hvorfra de kunne holde øje med Marsk Stigs aktiviteter på naboøen Hjelm. Den blev opgivet, da Marsk Stig mistede politisk betydning, og i stedet opførte kongemagten en ny, stor borgbanke på det nuværende Bisgård. Meget af dette er ny og overraskende viden.
”Der har været mange antagelser, men lidt viden. Den har vi nu”, fortæller Anders Danneskiold Lassen til dk4´s Frantz Howitz, der til gengæld spørger, om arkæologien vil kunne styrke Brattingsborgs brand som moderne virksomhed. ”Jeg tror ikke arkæologien får folk til at spise mere af vores brød eller kartofler, men på én eller anden måde har det nok alligevel en betydning”, svarer Danneskiold Lassen, der dog afviser at ville sælge kartofler som ”Marsk Stigs bagekartofler”.
I år har arkæologerne gravet i Brattingsborgs park, hvor der ligger et mystisk anlæg kaldet Blafferholm. Dette anlæg har altid været lidt af en gåde. I 1880´erne blev det planeret om, for at kunne indgå som et led i et romantisk, engelsk haveanlæg. Under omlægningen blev et tykt lag jord fjernet, og under det kom en stendysse fra Stenalderen til syne. Herved fik man fjernet næsten alle spor efter bygninger på borgbanken, men en række fund viser, at dette har været en befæstet borg. Der er bl.a. fundet potteskår, armbrøstpile og borgerkrigsmønter fra Christoffer den 2.´s regeringstid (1319 – 32). En ituslået sejlstampe fra 1300 årene viser, at der har været udført officielle handlinger på Blafferholm, men hverken ejer eller anvendelsesperioden kan identificeres.
Desværre giver fundene ikke en 100 procent sikker datering af anlægget. Christoffer d. 2.´s borgerkrigsmønter blev nemlig først erstattet af andre mønter omkring år 1400. Blafferholm kan således være bindeleddet mellem Erik Menveds Bisgård og Valdemar Atterdags militære anlæg Vesborg (hvor Vesborg Fyr er placeret i dag). Et nu forsvundet skriftligt dokument antyder, at Vesborg og Blafferholm har fungeret side om side. Endelig kan Blafferholm være anlagt efter Vesborg, der mistede strategisk betydning da Kalmarunionen blev indgået og Venderne besejret.


Læs mere

Flere afsnit af "Arkæologien rundt"