Fejlmeld


Hvis din henvendelse kræver svar, kan du forvente at høre fra os på hverdage indenfor 24 timer.

Fejlmeld

Du skal være logget ind...

Få et abonnement i dag og følg alle de nyeste afsnit af Arkæologien rundt

Arkæologien rundt

Opret dig i dag

Opret nu!
Arkæologien rundt

Vesthimmerland

Arkæologiske pragtfund i Vesthimmerland

Måske er den pragtvogn, der bragte Gundestrupkarret til Danmark, fundet.


Der har altid hersket en vis usikkerhed om, hvor et af Danmarks mest betydningsfulde arkæologiske fund, Gundestrupkarret, stammer fra. Det unikke fund blev gjort i 1891 i Rævemosen i Vesthimmerland. Nu er der fundet rester efter en pragtvogn kun 2 km. fra Rævemosen, og den har også keltiske stilelementer i sig som Gundestrupkedlen. Vognen stammer fra 150-100 f. Kr., hvor den formodes at være bragt til Danmark af Kimbrerne fra Centraleuropa samtidig med, at Gundestrupkedlen blev bragt hertil.

Resterne efter den nyfundne pragtvogn ligger spredt over et større område på en mark nær Aars. Endnu er kun ca. en tiendedel af området udgravet, men allerede ud fra de nuværende fund af kunstfærdige nittehoveder kan man se, at den har været noget helt særligt. Alle de mange nittehoveder er forskellige , og analyser viser, at de har haft rød emalje-indlægning. Endnu er hjuldelene og vognens formodentligt øvrige udsmykning ikke lokaliseret.

Man kender lignende pragtvogne fra Danmark og det centrale Europa. Bedst kendt herhjemme er Dejbjergvognen, der blev ofret i en mose nær Ringkøbing, men også i Vesthimmerland er der fundet rester efter endnu en pragtvogn ved Fredbjerg. Fundet indeholder bl.a. dyreformede figurer og hjulakser. De ligger udstillet på Vesthimmerlands Museum i Aars, men museumsinspektør Bjarne Henning Nielsen vurderer ud fra de kunstfærdige nittehoveder, at den nyfundne vogn har været endnu mere prangende end Fredbjergvognen.

De aktuelle udgravninger har afsløret, at vognen har stået inde i et hus med brolægning, men hvorfor den er blevet efterladt som skrot og hvornår, kan man kun gisne om. Vognresterne kan have ligget hen som metaldepot til senere genbrug.

Det er dk4’ s oldtidsmagasin ”Arkæologien Rundt”, der har besøgt Vesthimmerland for at se nærmere på en række aktuelle fund. Bl.a. er metalresterne efter et kvadratisk skrin netop blevet konserveret færdigt. Det blev fundet i en kvindegrav fra Harald Blåtands tid på en gravplads, hvor der også er fundet en stor ryttergrav, flere andre kvindegrave samt en mandsgrav, hvor gravgaven var en flot jernøkse, men det kvadratiske skrin er det mest unikke af fundene, da man kun kender til ganske få lignende skrin.

Der er ingen tvivl om, at der her er tale om kristne højstatusgrave, sikkert af personer, der har været i tæt forbindelse med kongemagten. Det var Harald Blåtand, der fik opført det mægtige Aggersborg ved Limfjorden, og han har haft behov for at placere vigtige personer i det rige og strategisk beliggende Limfjordsområde.

”Arkæologien Rundt. Vesthimmerland” er tilrettelagt af Frantz Howitz.


Læs mere

Flere afsnit af "Arkæologien rundt"