Fejlmeld


Hvis din henvendelse kræver svar, kan du forvente at høre fra os på hverdage indenfor 24 timer.

Fejlmeld

Du skal være logget ind...

Få et abonnement i dag og følg alle de nyeste afsnit af De sjældneste

De sjældneste

Opret dig i dag

Opret nu!
De sjældneste

Del 1

MJ, Svaneprinsessen & den lille pianist

dk4 DOKUMENTAR står bag DE SJÆLDNESTE del 1-2, en ny dansk dokumentar, der sætter fokus på nogle af de sjældneste børn. Selv om de er kronisk syge, sidder i kørestol mv. danser de nemlig ballet på Det Kgl. Teater.


Som en af dokumentarens hovedpersoner, Laura på 10 år, udtaler til kameraet, er ”det kun de allersjældneste børn, som får lov til at være med i Bella”. Bella Speranza er navnet på et nonprofit-projekt, som de professionelle balletdansere Sorella Englund og Charlotte Khader har skabt på frivillig basis.

I et forløb på 10 uger inviteres kronisk syge børn ind på Det Kgl. Teater, hvor de hver tirsdag eftermiddag undervises i bevægelse, dans og musik. Forløbet ender med, at børnene laver en lille forestilling for familie og venner. Bella Speranza har kørt siden 2012 og 18 børn har indtil videre været igennem et forløb. Der er tale om kronisk syge børn, så teamet bag har ikke tidligere ønsket presseopmærksomhed på projektet, og det har derfor levet sit hemmelige liv på teatret.

Nu har tilrettelægger Mia Heldam og fotograf Christian Wengel, imidlertid fået lov til at følge et Bella Speranza-forløb - og ud af dette er kommet dokumentaren DE SJÆLDNESTE.

Mia Heldam fortæller:

”I programmerne følger vi børnene i de 10 uger projektet står på, men det opleves primært igennem tre udvalgte børn; Lasse, Anna og Laura. Det har været meget tankevækkende at være med på sidelinjen - og har i den grad givet indsigt i, hvordan det er, at leve med en kronisk sygdom. Det er nogle skønne børn, og selv om de er så mange ting igennem, ”oser” optagelserne af kærlighed og overskud. Det rørte mig fx dybt at høre Laura sige, at der var noget godt ved at have Muskelsvind, når man kan få lov til at danse ballet på Det Kgl. Teater! Jeg ved, hvordan hendes hverdag ser ud – og alligevel formår hun at vende det til noget positivt. Jeg tager virkelig hatten af for det projekt!”

DE SJÆLDNESTE har til formål at røre ved vores forståelse af, hvad det vil sige, at leve med en kronisk sygdom – og den går derfor tæt på børnene og deres egen oplevelse af deres situation, sygdom og identitet. Nogle af børnene lever fx med, at en lungebetændelse kan være livstruende, men trods smerter, behandlingsforløb og operationer oplever de gennem Bella Speranza at være noget andet end deres diagnose. Her kan man være Svaneprinsesse og Michael Jackson, hvis man har lyst! Desuden er dokumentaren et kærkomment indblik i, hvordan kunst – i dette tilfælde dans og musik – kan være et terapeutisk og oplivende element i en ellers svær hverdag.


Læs mere

Flere afsnit af "De sjældneste"