Fejlmeld


Hvis din henvendelse kræver svar, kan du forvente at høre fra os på hverdage indenfor 24 timer.

Fejlmeld

Du skal være logget ind...

Få et abonnement i dag og følg alle de nyeste afsnit af Arkæologien rundt

Arkæologien rundt

Opret dig i dag

Opret nu!
Arkæologien rundt

Samsø

Borgbanken på Hjortholm i Stavns Fjord er nu placeret
i Samsøs historie.

”Arkæologien Rundt” – dk4´s oldtidsmagasin – har nu for 3. år i træk besøgt Samsø for at følge udgravningerne af øens i alt 5 borgbanker. De har aldrig før været undersøgt, og derfor har der også været tvivl om deres datering og placering i Danmarkshistorien. Atter i år har arkæologerne fra Nationalmuseet, Moesgård Museum og Økomuseum Samsø fået svar på en masse spørgsmål bl.a.: ”Har anlægget at gøre med Kanhave Kanalen, der blev anlagt af vikingerne i 720´erne, eller er der hold i de folkelige myter om, at Marsk Stig havde en borg på HJortholm??”.
Da dk4´s Frantz Howitz (foto) blev roet ud på den fredede ø, var de arkæologiske undersøgelser næsten fuldbragt. De afslørede, at Hjortholm engang har været én sammenhængende banke. I dag er banken delt i en nordbanke og en sydbanke – adskilt af en dyb kløft ”Kavalergangen” (luftfoto). Kløften er udgravet ved menneskekraft, og al jorden bragt op på toppen af bankerne for at planere dem ud. Ude i kanterne af de nu to banker har arkæologerne boret sig ned gennem 5 meter opfyldningslag, så der har været tale om et betydeligt stykke arbejde, men hvorfor?? Der er ingen spor efter byggeri på bankerne og kun ganske få tingfund, der ikke daterer tidspunktet for det store anlægsarbejde.
Udgravningsleder Nils Engberg fra Nationalmuseet (foto) er mere end 90 procent sikker på en løsning af Hjortholms gåde. Står man på toppen af nordbanken, har man direkte udsigt til Hjelm. Her slog Marsk Stig og de fredløse sig ned sammen med en norsk hær efter mordet på Erik Klipping (1286) og indtagelsen og ødelæggelsen af Samsøs borg Gammel Brattingsborg (1289), der blev udgravet og dateret af arkæologerne i 2008. Fra Hjelm drog Marsk Stig og hans medsammensvorne på hævntogter i Danmark. Barnekongen Erik Menved og hans formynderregering har haft brug for en borg på HJortholm for at kunne holde øje med, hvad der foregik på og omkring Hjelm. Efter Marsk Stig døde i 1293 aftog angrebene på Danmark, og efter fredslutningen med den norske konge i 1306 havde et borganlæg på Hjortholm ingen relevans. Byggeriet er blevet opgivet, endnu inden det blev påbegyndt. I stedet opførtes borgen ved det nuværende Bisgaard, der blev udgravet i sommeren 2010 og meget overraskende dateret til netop Erik Menveds regeringsperiode.
Årets udgravning på Hjortholm bød på endnu en overraskelse - fundamentet til et renæssancehus nedenfor den nordre borgbanke. I forbindelse med husresterne er der fundet skår efter fin 15 - 1600 tals keramik og vinduesglas. - Også det fine hus er der fundet en forklaring på. Skriftlige kilder fortæller nemlig, at kongen fik opdrættet heste på Hjortholm, der også skulle huse kongelige jagter. Derfor har der boet en højstatusperson på øen, hvor en detektorarkæolog for øvrigt har fundet en mønt fra Christian d. 4.´s tid.
I Stavns Fjord har marinarkæologer benyttet årets udgravninger på Hjortholm til en undersøgelse af fjordbunden. Her er der foreløbigt lokaliseret tre skibsvrag, der nu er dateret til 15 -, 16 – og 1700 årene. Med andre ord har skibene været benyttet i forbindelse med det for længst glemte hus på Hjortholm.
Arkæologerne har nu pakket deres telte og graveredskaber ned og forladt Hjortholm efter 4 ugers koncentreret arbejde på at få fravristet øen dens hemmeligheder. Teorien om et opgivet borganlæg fra Erik Menveds første regeringsår er ikke 100 procent bevist, men der er mange indicier på at teorien holder vand.


Læs mere

Flere afsnit af "Arkæologien rundt"