Fejlmeld


Hvis din henvendelse kræver svar, kan du forvente at høre fra os på hverdage indenfor 24 timer.

Fejlmeld

Du skal være logget ind...

Få et abonnement i dag og følg alle de nyeste afsnit af Portugisiske kulturperler

Portugisiske kulturperler

Opret dig i dag

Opret nu!
Portugisiske kulturperler

Porto

Porto er Portugals næststørste by og selvfølgelig centrum for portvinsproduktionen. Porto er delt i to af floden Douro. På den ene side ligger selve Porto by med alle dens seværdigheder, mens portvinshusene ligger som perler på en snor på den anden side af floden i bydelen Vila Nova de Geia.
dk4´s Frantz Howitz er nu sammen med Tiffany Tours ankommet til Porto, hvor en del af programmet selvfølgelig er helliget historien om portvinen, som især englænderne kom til at holde af i 1700 årene af politiske årsager. Englænderne lå dengang i konstant krig med Frankrig. Derfor så de sig om efter andre muligheder end franske vine. De gode portugisiske vine fra Dourodalen kom i spil, men for at give denne vin holdbarhed, tilsatte man ekstra sødme og alkohol, og så var portvinen ”opfundet”. Stadig den dag i dag er eksport af de gode portvine én af Portugals største indtægtskilder.
Frantz Howitz besøger det hæderkronede portvinsfirma Taylors og får her en række gode råd om, hvordan de forskellige portvinstyper nydes bedst muligt, f.eks. er det en udbredt misforståelse, at portvine drikkes ved stuetemperatur til desserten. De fleste portvine skal nydes afkølet for at få den bedste smag af de ædle druer frem.
I selve Porto by er der mange seværdigheder at vælge imellem, så hvis man, som i Frantz Howitz´ tilfælde, kun har halvandet døgn til rådighed, skal der vælges med hjertet mere end efter, hvad man ”bør”. Valget faldt på den overdådigt udsmykkede arabiske sal i Palacio da Bolsa, og den skuffede ikke, men mest betagende var det alligevel at besøge den berømte Lello boghandel, hvor især trappen siges at have givet J.K. Rowlings inspiration til sceneriet omkring Harry Potter. Rowling boede som ung og fattig i netop Porto, hvor hun ligeledes oplevede studenterne i deres sorte uniformer med tilhørende kapper. Meget lig Harry Potters og hans medstuderendes skoleuniformer.
Som det er tilfældet i Coimbra, har også studenterne i Porto en række sære ritualer, bl.a. når de nye studerende skal indrulleres i studenterlivet. Dk4´s besøg i Porto fandt sted netop i de nye studerendes rusuge, hvor de blev gennet rundt gennem gaderne syngende og råbende i store grupper både dag og nat. Hver gang dk4´s fotograf forsøgte at fange stemningen, blev han meget bestemt gennet væk og bedt om at slukke kameraet øjeblikkeligt. Efter en del forhandlinger fik han dog lov til at filme en enkelt seance, men kun på afstand og kun nogle få minutter. Alligevel er det nok til at mærke, at Porto ikke kun er portvinsbyen, men at den også er ”Harry Potter by”.
Besøget i Porto er den sidste i rækken af serien ”Portugisiske kulturperler”.


Læs mere

Flere afsnit af "Portugisiske kulturperler"